HTML

cinnamon

Királyokról, káposztákról

Friss topikok

  • Macs: Juuuuuuj, dejóóóó!:-))) (1970.01.01. 01:00) Strathmore
  • macs: Tetszik, tetszik...:-) Közhelyes, de tényleg "milyen az élet...":-) (1970.01.01. 01:00) Ezeregy
  • 81138: Én csakis Horváth Ilona alapján kutymászok palacsintatésztát, és a sütést passzolom. Az nálunk B r... (1970.01.01. 01:00) Pogácsa
  • 81138: Ez a ház 16 lakható emelettel rendelkezik, és nagyjából emeletenként száz lakással. Óriási, úgyhog... (1970.01.01. 01:00) Még képek
  • macs: Ööö... Tudok jó fotóst!;-)(Is.) Ha komollyá válik, itt vagyok egynek, aki "ahol tud, segít"!:-) De... (1970.01.01. 01:00) Gyógyfüvek

Címkék

Archívum

Pogácsa

1970.01.01. 01:00 :: Cinnamon

Az elmúlt két napban valóságos hős voltam: miután B kifejtette, hogy a férfiak lelkének megértéséhez a kulcsot a Csillagok Háborúja, valamint az Indiana Jones hordozza, hétvégén megnéztük az első három részt. Az Alapítvány-sorozat meg a Dűne még mindig jobban tetszik; egyszerűen komolyabb művek. (Hopp, lehetséges volna, hogy itt a titok nyitja...?)

Annyi reklám volt közben, hogy a filmet ideálisnak ítéltem némi pogácsasütésre. Első reklámblokk: tészta összekeverése, élesztőfuttatás. Második reklámblokk: élesztő belelöttyintése, összegyúrás. Harmadik reklámblokk: a kelés után nyújtás, szaggatás. Negyedik reklámblokk: sütő előmelegítése, tojássárgájával megkenés. Ötödik reklámblokk: kivétel a sütőből. A hosszú filmek alatt még a hajtogatás is belefér.

Az egyetlen receptkönyvem, ami belefért a bőröndömbe a kiköltözéskor, Polcz Alaine-től a Főzzünk örömmel. Mindig Beáta jut róla eszembe, és az, amikor elénk tette Dublinban a juhtúrós sztrapacskát. Ott a szigeten tartott rengeteg birka ellenére nem lehetett juhtúróhoz jutni, ezért a diplomaták mindig a kézipoggyászban csempészték be (a mák és a téliszalámi mellett). Mosolygott a lelkesedésünkön, majd azt mondta, van a főzésben valami megnyugtató. Az a tudat, hogy előtted asszonyok generációi végezték ugyanezeket a mozdulatokat, hogy gondoskodjanak az övéikről. Polcz Alaine ugyanerről ír. Receptgyűjtemény helyett tulajdonképpen elbűvölően régimódi, ugyanakkor időtlen életvezetési tanácsadókönyv, de ezt főzési tippeken keresztül teszi.

Szóval pogácsa; méghozzá Alaine szerint: pontos mennyiségek nélkül, érzésre. Hol veszett el a képesség, hogy tudjuk, hány marék liszt kell a süteménybe? Misi nagymamája, amikor arról kérdezték, hogy a legendás sütijébe mennyi lisztet szórt, összetartotta a markát, és azt mondta: ennyit. És milyen a "se túl kemény, se túl lágy" tészta? Meg a palacsintatészta-sűrűségű? És mennyi az "amennyit felvesz"? Azt sem tudom, hogy melyik krumpliból kell vennem, ha nudliba szánom, és melyikből, ha sült krumplinak. Van, amelyik főzéskor szétesik, a másik sülés közben odaragad, mintha tele lenne cukorral. Valami elveszett. Azért a pogácsám finom lett.

8 komment

süti beállítások módosítása